PAIGE LABORATORY RENOVATIONS
PAIGE LABORATORY RENOVATIONS

PAIGE LABORATORY RENOVATIONS

CONTENTS


• PROJECT OVERVIEW
SUSTAINABLE FEATURES
• RESOURCES

 

PROJECT OVERVIEW


LEED Certified Silver


Northwest Aerial Perspective

UMass Project Manager
Stephen Lobik
Construction Manager
J&J Contractors, Inc.
UMBA Project Manager
TBD
Timeline
July 2013 - August 2014
Designer / Architect
Perkins+Will
 

Originally designed in 1950 by architect Louis Warren Ross, the $9.9 million, 26,500 S.F. renovations to Paige Laboratory have transformed the existing building into a modern, energy-efficient, ADA-compliant research and administrative facility for the Stockbridge School of Agriculture. The project is designed to support current research while fostering new research initiatives, and serves as a recruiting tool for new faculty.

The building includes program administrative space for staff and faculty, and ten agricultural laboratories fully equipped for soil and plant life research. Lab spaces are flexible, reconfigurable, and located in close proximity to one another to promote researcher collaboration. The main entrance lobby features a living wall of plants and provides a comfortable space for socialization and relaxation.

Brand new interior finishes emphasize bright and open spaces. Suspended ceilings were removed to expose the mechanical systems and enhance the existing building’s character. Other improvements include: new windows, roof, elevator and restroom core, mechanical, electrical, plumbing, fire protection systems, and daylight and occupancy-sensitive lighting. Together, these new renovations consolidate core services into a central hub and provide the first permanent home for the school.

The world-renowned Stockbridge School of Agriculture offers six Associate’s and four Bachelor’s degree programs including Sustainable Farming, Turf Grass Management, and Plant, Soil, and Insect Sciences. The renovation was completed in August of 2014, and is LEED Silver Certified.

^ Back to Contents

 

SUSTAINABLE FEATURES


SUSTAINABLE SITES​

  • Walkable to a library, hotel, restaurants, and other community services
  • Easy access to several PVTA campus bus routes
  • Bike storage with shower and changing facilities provided onsite
  • Compact building footprint maximizes open green space
  • Light-colored roof with high Solar Reflectance Index (SRI) reduces the heat island effect

WATER EFFICIENCY

  • Achieved a 42% reduction in potable water use via low-flow plumbing fixtures
  • Water efficient landscaping utilizes natural irrigation systems

ENERGY & ATMOSPHERE

  • Cut overall energy use by 35% through efficient space heating and cooling strategies, optimized air handler air flow sizing, advanced lighting and fume hood controls, and utilizing an efficient, cost-effective Combined Heat and Power (CHP) plant

MATERIALS & RESOURCES

  • 97% of existing structural elements were reused
  • 80% of construction wastes were diverted from landfill

INDOOR ENVIRONMENTAL AIR QUALITY

  • Increased outdoor air ventilation rates by 30% above the ASHRAE standard
  • Developed and implemented an Indoor Air Quality (AIQ) Plan during construction
  • Low-VOC flooring, paints, adhesives, and sealants
  • Individual lighting and thermal comfort controls enable occupants to make adjustments for maximum comfort

^ Back to Contents

 

RESOURCES


GREEN BUILDING BROCHURE

Click here to access an interactive green building brochure for the Paige Laboratory Renovation.

LEED PROJECT DASHBOARD

Click here to view the official LEED project dashboard for the Paige Laboratory Renovation.

LEED PROJECT SCORECARD

Click here to view the official LEED project scorecard for the Paige Laboratory Renovation.

BUILDING ENERGY DASHBOARD

Click here to access the building energy dashboard for the Paige Laboratory Renovation.
 

PHOTO GALLERY

Click each photo below for an enlarged view. All images courtesy of Perkins+Will

Northwest Aerial Perspective

Northwest Aerial Perspective

Northwest Exterior Perspective

Northwest Exterior Perspective

Entry Common Area

Entry Common Area

Entry Common Area

Entry Common Area

Entry Common Area

Entry Common Area

Research Laboratory

Research Laboratory

Research Laboratory

Research Laboratory

Northwest Exterior Perspective

Northwest Exterior Perspective

 

VIDEOS

 

ARTICLES

UMass Amherst Marks Renovation of Paige Laboratory as New Home of Stockbridge School of Agriculture
UMass Amherst News & Media Relations - 11/6/2014

UMass Celebrates $9.9 Million Renovation of Paige Laboratory for Stockbridge Research
MassLive - 11/6/2014

Photo Highlights: Celebrating Paige Laboratory Renovations
UMass Amherst News & Media Relations - 11/5/2014

University of Massachusetts, Paige Hall Laboratory Renovations
Perkins+Will

UMass Paige Laboratories
J&J Contractors, Inc.

^ Back to Contents

 

Follow UMass Campus Planning on FacebookTwitter, and WordPress for the latest news and events!

Campus Planning Facebook  Campus Planning Twitter  Campus Planning Blog

Web page design by Ryan Rendano.