UMass Police Station

UMass Police Station Main Entrance

 

Project Overview

Target LEED Certification: V2.2 GOLD
Completed:  April 2011
Architect/Engineer: Caolo & Bieniek Associates, Inc.
Project Manager: Joseph Balzano

Project Purpose

This 27,130 sq. ft. complex serves as home to the 75-member UMass Police Department. The facility includes an inviting, approachable structure for visitors and everyday users, while maintaining the top-notch security required for a police facility. It is designed to operate 24 hours per day, seven days a week, providing all patrol, investigation, specialized and emergency response, as well as crime prevention and educational services at the University of Massachusetts Amherst campus.

Sustainable Features

Energy Reduction: The architects took a renewable energy approach to the heating and cooling systems. They specified the use of a distributed ground source heat pump system fed from vertical closed-loop wells adjacent to the building. Mechanical ventilation is provided via a dedicated outside air-handling unit that houses an enthalpy wheel (or “Heat Wheel”) for energy recovery. The HVAC system also utilizes demand-control technologies to further reduce energy consumption during times when portions of the building are unoccupied.

Lighting Design: The building utilizes energy-efficient lighting design strategies, including adjustable brightness levels, occupancy sensors, and daylight dimming controls.

Building Envelope: The LSL building envelope is insulated with products that have high R-values and all windows and entry doors have enhanced insulated glazing systems.

Water Management: The project includes a water-efficiency measurement system and is outfitted with low-flow plumbing fixtures.

Waste Management: During construction, a waste management plan was in place to ensure at least 75% of all non-hazardous construction and demolition components were recycled and/or salvaged. The plan also allotted space within the building for storage, sorting, and collecting of recyclables. A minimum 10% of the construction materials were made from recycled content and a minimum 10% of the materials were locally or regionally sourced within 500 miles of the site.

Indoor Environmental Air Quality: The project utilized low (VOC) emitting construction materials selected to have minimal negative impacts on indoor air quality during construction, as well as the time before and after occupancy.

Energy Modelling: Due to all of the sustainable design practices and features implemented as part of this project, energy models originally projected that the new facility would realize an annual energy savings of 49.4% more than traditional buildings in its category. A few years of energy measurement have proven this hypothesis inaccurate, and through this verification process the University hopes to address the “as-built” shortcomings of the building systems and operations.